معیارهای انتخاب همسر
یکی از مراحل بسیار مهم، حیاتی و دشوار در ازدواج، برگزیدن همسر است. اینک برآنیم تا بدانیم اسلام دربارهی ویژگیهای یک همسر شایسته، چه ملاکهایی ارایه میدهد و از دیدگاه این دین، چگونه همسری باید برگزید؟ اکنون به طور گذرا به برخی از این ملاکها اشاره میشود که در بیشتر موارد برای مرد و زن، مشترک است.
1 - دینداری و ایمان
این ملاک را باید مهمترین ملاک در همسرگزینی دانست؛ زیرا دینداری و پایبندی به باورهای مذهبی یکی از بزرگترین نعمتها است. در سایه ایمان و تقواست که روابط عمیق عاطفی بین زوجین ایجاد میشود. نزد چنین همسرانی، زمینه تا حدود زیادی برای پرورش صحیح فرزندان فراهم است و زن و شوهر میتوانند بر همه مشکلات زندگی، اعم از اقتصادی و روانی، فایق آیند و فرزندان خود را مطابق موازین و برنامه های دینی تربیت کنند. به یقین، کسی که ایمان و دین خود را حفظ کرده است، در امر زناشویی و زندگی مشترک نیز فردی موفق خواهد بود. در مقابل، فرد بیایمان و بیاعتنا به باورهای مذهبی، همسر شایستهای نخواهد بود. دین، مانع مهمی در برابر بینظمی و افتادن آدمی به ورطهی گناه و ستمکاری است.
پیامبراکرمصلی الله علیه وآله وسلم آنگاه که به فردی دستور داد ازدواج کند، چنین فرمود:« ازدواج کن و بر تو باد که با همسری دیندار ازدواج کنی[1]». امام صادقعلیه السلام نیز فرموده است:«هرکس برای دین زن با او ازدواج کند، خداوند مال و جمال به او روزی میکند[2]». رسول اکرم صلی الله علیه و آله میفرمایند: «زن را برای زیبایی اش به همسری مگیر چون ممکن است جمال زن باعث پستی و سقوط اخلاقی اش بشود، همچنین به انگیزه مالش، با او پیوند زناشویی برقرار مکن زیرا مال میتواند موجب طغیان او گردد، بلکه به سرمایه دینی اش متوجه باش و با زن با ایمان ازدواج کن[3]». مردی به امام حسن علیه السلام عرض کرد: دختری دارم، او را به ازدواج چگونه فردی درآورم؟ حضرت فرمودند: «او را به ازدواج مردی با تقوا درآور که اگر دوستش داشته باشد، او را گرامی میدارد و اگر هم دوستش نداشته باشد، به او ستم نمیکند[4]».
2 - خوشاخلاقی
پس از ایمان هیچ چیزی نمیتواند جایگزین اخلاق نیک و خوشرفتاری و خوشگفتاری همسر گردد؛ زیرا زن و مرد تکیهگاه یکدیگرند و تنها اخلاق پسندیدهی همسر میتواند خستگیهای روحی و جسمی طرف دیگر را به آسانی بزداید. اگر همسری - زن یا مرد - از بیشترین ثروت و زیبایی و شهرت برخوردار باشد، ولی با بدی رفتار کند، مشکلات بسیاری پدید خواهد آمد. به همین دلیل، احادیث اسلامی بر خوشزبانی، خوشخلقی، گذشت، ادب، نرمخویی، فروتنی، مهربانی، عدال ، شرح صدر و بردباری، پای میفشارند. هریک از این ویژگیها میتواند بسیاری از اختلافها و کشمکشهای خانوادگی را برطرف سازد؛ زیرا بیشتر این اختلافها از نبود همین عناصر سرچشمه میگیرد.
پیامبراکرمصلی الله علیه وآله وسلم میفرماید:« با کسی که اخلاق و دینش پسندیده است ازدواج کنید؛ که اگر چنین نکنید، فتنه و فساد بزرگی در زمین پدید میآید[5]». با اندکی دقت در این سخن، به اهمیت خوشرفتاری در همسرگزینی، بهتر پی میبریم. همچنین گفتهاند: فردی به امام رضاعلیه السلام نامه نوشت که فردی از بستگانم به خواستگاری دخترم آمده است، ولی اخلاق خوبی ندارد و بداخلاق است، چه کنم؟ امامعلیه السلام فرمود:«اگر بداخلاق است، به او دختر نده[6]».
3 – توجه به همتایی
تناسب، همتایی و همآهنگی مشخصات دختر و پسر عامل مهم دیگری است که بر آن بسیار تأکید شده است؛ زیرا اگر زن و مرد در جنبههای گوناگون دینی، اخلاقی، سنی، علمی و... تناسب نداشته باشند، گرفتار مشکل خواهند شد. با این حال، آنچه بیشتر اهمیت دارد، همتایی دختر و پسر از نظر اخلاق و باورهای مذهبی است. در بعضی روایات، کفویت، را شامل دو چیز دانستهاند: یکی عفت ناشی از ایمان و اعتقاد و دیگری تامین امکانات زندگی[7].
امام صادق علیه السلام میفرمایند: «الکفو ان یکون عفیفا و عنده یسار[8]» کفو کسی است که عفیف باشد و مالی هم داشته باشد. اهمیت همتایی به گونهای است که حتی پیامبرصلی الله علیه وآله وسلم دربارهی حضرت علیعلیه السلام و حضرت زهراعلیها السلام فرموده است: اگر علیعلیه السلام آفریده نمیشد، هیچ همتایی برای ازدواج با فاطمهعلیها السلام نبود[9].
4 - اصالت و شرافت خانوادگی
معمولاً تربیت و رفتار و کردار هر انسانی زاییدهی تربیت و اخلاق خانوادهای است که در آن رشد کرده است. بررسی وضعیت خانوادهی فرد مورد نظر از نظر اجتماعی، اخلاقی، تربیتی و دینی، در شناخت بهتر همسر آینده به ما کمک خواهد کرد.
این اصالتخانوادگی در نحوه زندگی جدید و در نسل بعد تاثیر دارد. اگر نطفه،که متاثر از خصایص وراثتی والدین است، ناسالم باشد، دیگر امیدی به اصلاح فرزند نیست. به همین دلیل امام صادق علیه السلام میفرمایند: «تزوجوا فی الحجر الصالح، فان العرق دساس[10]» با خانواده شایسته ازدواج کنید زیرا ژنها خصایص والدین و اجداد را به نسل بعدی سرایت میدهند.روزی پیامبراکرمصلی الله علیه وآله وسلم فرمود:«ای مردم! از سبزهزاری که بر بالای منجلاب و مزبلهای روییده باشد، بپرهیزید. هنگامی که دربارهی آن پرسیدند، ایشان فرمود: زن زیبایی است که در خانوادهی بدی رشد کرده باشد[11]».
اسلام با اشاره به نقش مهم خانواده در پرورش فرزندان، شرافت و اصالت خانوادگی را از ملاکهای مؤثر در گزینش همسر دانسته است. این سخن میرساند که ملاک شرافت و اصالت خانوادگی نجابت، پاکی، دینداری و کرامت آدمی است، نه ثروت، قدرت و شهرت.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
احادیث ازدواج
کم هزینه ترین لذتهای دنیا
دختر کم توقع!!!!!!!
نکته های شیرین ازدواج
سن ازدواج در اسلام چیست؟
اطلاعاتی در مورد سراب و مردمان اسبفروشان
همه چیز درباره نوشابه
زرتشت (فروهر)
ایا میدانید ایرانی ها...
علائم ظهور امام زمان (عج)
تبدیل منطقه اسبفروشان به یک مرکز مهم گردشگری
چگونه غذا بخوریم تا سالم بمانیم
بررسی بحران مالی آمریکا در سال 2008
مالیات بر ارث وانتقال ثروت
[همه عناوین(25)]